Szybkie dania bez mięsa
Opublikowany przez:
Mela134
Podczas zimowych miesięcy przyrządzamy wysokoenergetyczne potrawy zazwyczaj z dodatkiem mięsa. Wiosna to najlepszy czas, aby odchudzić nasze jadłospis. Mniej kalorii ale więcej witamin i minerałów poprawi naszą kondycję przed latem i doda potrzebnej energii.
Skuś się na szybkie wegetariańskie dania bez mięsa. Chrupiące warzywa z dodatkiem świeżych ziół oczarują domowników swą różnorodnością i wspaniałym aromatem. Warzywne potrawy przygotujesz w pół godziny. Gdy już wyjmiesz je z piekarnika koniecznie dodaj ziół. Może to być koperek, natka, szczypiorek lub bazylia.
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ½ kg pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- śmietana 18proc.
- 1 jajko
- 15 dag żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- Sól i pieprz
- 4 dag parmezanu
- 2-3 łyżki szczypiorku
- Masło do wysmarowania formy
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Wystudzone pokrój w plasterki, podobnie jak pieczarki i cebulę.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj dokładnie ze śmietaną, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
- Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Zapiekankę ułóż warstwami: ziemniaki, pieczarki i cebula, a następnie ser ze śmietaną i jajkiem i znów ziemniaki, pieczarki, itd. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Wierzch zapiekanki posyp parmezanem.
- Zapiekaj ok. 20-30 minut w temp. 190 st. C. Podawaj na ciepło, posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Zdjęcie: Szybkie dania bez mięsa@poxibay.com
Pokaż wszystkie artykuły tego autora